ClubsHPWestzaan

De Werkersploeg van Westzaan

Deze week alweer deel 10 van de rubriek “In de Schijnwerpers” waarin de Werkersploeg van vvv Westzaan centraal staat. 

Elke maandag ochtend komt er een klein groepje vrijwilligers bij vvv Westzaan samen om de de nodige klus- en schoonmaak-werkzaamheden te verrichten rondom de velden en in de kantine. En op donderdag komt dan de zogeheten Groenploeg, bestaande uit 2-3 vrijwilligers, bij elkaar en zij houden zich dan voornamelijk weer bezig met de klusjes die betrekking hebben op de groenvoorziening op en rondom het complex. Daarnaast is iedereen tussendoor beschikbaar voor als er een storing is of al er iets snel gerepareerd moet worden. Vincent van Ammers: “Helaas hebben we maar een klein groepje bij de werkploeg en aangezien er in deze periode veel (schoonmaak)klussen niet gedaan hoeven te worden is het voor ons al helemaal erg rustig”.

Antoon Kuiper daarover: “Ik ben ook voorzitter van de naastgelegen ijsclub Lambert Melisz en daar is momenteel ook genoeg te doen en te regelen. Maar ik kom altijd eerst bij Westzaan kijken om te overleggen wat er eventueel moet gebeuren. Zoals deze keer kan ik niet veel doen en ga ik dus al vroeg naar de ijsclub terwijl ik anders wel gewoon tot het einde blijf.” 

Vincent van Ammers: “Normaal als er volop gevoetbald wordt en de kantine gewoon open is, hebben we op maandag altijd meer dan genoeg te doen en werken we altijd wel met een vaste taakverdeling, iedereen weet precies wat er moet gebeuren. Maar als we dan op maandag binnenkomen, beginnen we altijd eerst met koffie en dan worden de prestaties / ontwikkelingen van Westzaan uitvoerig besproken. Daarna gaat het nog over de eredivisie en dan met name over Ajax en AZ, voordat we pas gaan bespreken of er eventueel nog speciale klussen op dat moment moeten gebeuren. Het sociale aspect van het samenkomen is dan ook, net als bij de andere verenigingen, erg belangrijk binnen onze werkersploeg.” 

Ondanks dat er dit keer in principe dus weinig te doen valt, wil het niet zeggen dat het maandag rustig is op het complex van Westzaan. Ook nu weer zijn er weer diverse aannemers op het complex aan de slag. Vincent van Ammers: “We hebben de laatste periode de kantine en de keuken in zijn geheel verbouwd en nu zijn we alleen nog bezig om de toiletten in orde te maken. En buiten wordt er bij de ingang van het complex een fietsenstalling aangelegd. We hadden al een eigen grote parkeerplaats, maar met de fietsen was het tot nu toch steeds behelpen. Dat hopen we met de aanleg van de stalling te verhelpen en het zal ook voor het aangezicht een hele verbetering zijn.   

Sowieso kunnen we bij grotere klussen altijd rekenen op veel vrijwilligers en/of aannemers binnen de club, zoals ook de laatste jaren meermaals is gebleken. Ongeveer 10 jaar geleden beschikten we nog over een oud complex en destijds is binnen Westzaan een project opgestart met als doel het complex te vernieuwen en/of op te knappen. We zijn begonnen met het in eigen beheer aanleggen van een kunstgrasveld en daarna hebben we stapsgewijs alles aangepakt. Het hekwerk is vernieuwd, Led-verlichting langs de velden geplaatst, een Mini-Arena met een kleine tribune aangelegd, de kleedkamers zijn vernieuwd met daarboven een nieuwe bestuurskamer en als laatst hebben we dan dus de kantine verbouwd. Zonder deze grote groep vrijwilligers en/of aannemers binnen de club, waren zulke investeringen ook niet haalbaar geweest voor de club. Inmiddels is dan ook echt bijna alles vernieuwd, maar door het ophangen van bijvoorbeeld oude foto’s en binnenkort bordjes met de namen van onder andere alle ereleden proberen we toch een band met onze geschiedenis te houden en de Westzaan sfeer te waarborgen.”

Het complex is in beheer van een stichting, waar Vincent van Ammers de voorzitter van is, en de investeringen zijn dan ook gedaan van uit die stichting. Om dat te kunnen financieren hebben we onder andere gebruik gemaakt van diverse subsidies, maar we zijn ook steeds op een creatieve manier op zoek naar inkomsten. Zo verhuren we de kantine en het veld aan de BSO kinderopvang en maakt de school De Compaen gebruik van onze velden. Dat zorgt ook in deze tijden dat er niet gevoetbald wordt en de kantine gesloten is voor structurele inkomsten. De stichting bestaat uit 4 personen en er is vastgelegd dat er daarvan 2 vertegenwoordigers zijn uit het dan zittende hoofdbestuur van vvv Westzaan. Er zijn mede daardoor directe lijnen met de club en we hebben dus goed in kaart wat de wensen en mogelijkheden zijn. Met de bestuurswisseling (lees hier) die op komst is, zullen er dus ook weer 2 nieuwe vertegenwoordigers plaats nemen in de stichting. Gezien de ervaring en zijn (voortrekkers)rol in alle verbouwingen wordt er nog wel gesproken of aftredend voorzitter Stefan Gorthuis toch nog een (advies)functie kan blijven innemen in de stichting.”  

En zo gebeurt er ondanks de rustige periode voor de werkersploeg evengoed nog voldoende binnen de club met betrekking tot het complex van Westzaan.


Laatste Westzaan publicaties