HPKNVB

Motieven bij vrouwen senioren om te stoppen

Sinds 2013 doet de KNVB onderzoek naar waarom voetballers stoppen. Met de resultaten kunnen we ons voetbalaanbod verder ontwikkelen en – dat is natuurlijk het belangrijkste – proberen om de uitstroom te minimaliseren. Inmiddels zijn alle voetballers die stopten in 2022, 2023 en 2024 aangeschreven met de uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek. Dat heeft al geleid tot inzicht in de uitstroommotieven van inmiddels ruim 38.000 gestopte voetballers.

Wat zijn de motieven bij de vrouwen senioren: speelsters van achttien jaar en ouder. Er zijn op dit moment meer dan 50.000 voetballende senioren vrouwen, maar het uitstroompercentage binnen deze doelgroep is hoog: ongeveer 20% per seizoen.

Aan dit onderzoek namen bijna 4000 (3992) senioren vrouwen deel. Het grootste gedeelte (38,6%) hiervan zat nog in hun eerste seniorenjaren, in de leeftijdscategorie van 19 tot 24 jaar. Bijna de helft (46,8%) van alle gestopte senioren vrouwen speelde veldvoetbal op zaterdag. Ongeveer een kwart (27,3%) speelde veldvoetbal op zondag en ook ongeveer een kwart (26%) speelde op vrijdagavond 7×7.

Tijdrovend, te weinig spelers, verhuizen en werk
Bij de pupillen, de junioren en specifiek de meiden-junioren was een gebrek aan plezier de belangrijkste reden om te stoppen met voetballen. Hieronder vallen zaken als het team, de trainer of simpelweg de voetbalsport zelf.

Bij de vrouwen senioren komt ‘overige redenen’ op één in de lijst van meest gekozen oorzaken voor het stoppen met voetbal. Hier kiest 43,8% voor. Maar over wat voor ‘overige redenen’ hebben we het dan precies? Een kwart van de speelsters (25,2%) vond dat voetbal teveel tijd in beslag nam. Eén vijfde (20,9%) stopte omdat het team niet meer voldoende spelers/speelsters had. Oók één vijfde (19,5%) schreef zich uit vanwege een verhuizing en nog eens één vijfde (19,2%) door werk.

Blessures en het team
Na ‘overige redenen’ gooiden blessures het vaakst roet in het eten voor voetballende senioren vrouwen. Voor liefst 37,1% was dit een reden om te stoppen. Daarna volgt – alsnog – ‘een gebrek aan plezier in de sport’ (31,1%). Het gebrek aan plezier is volgens veel van de gestopte senioren vrouwen te wijten aan het team waarin ze speelden (43,8%).

Dat ze hun team niet zo positief hebben ervaren, komt bij 44,2% doordat ze te weinig betrokkenheid ervaarden van teamgenoten. Ook zegt 42,2% dat ze het niet goed met hun teamgenoten konden vinden. Daarnaast vond 35,7% de niveauverschillen binnen het team te groot.

Junioren bij de senioren
Er zijn ook meiden uit de leeftijdscategorie van 13 tot 18 jaar die al in een seniorenteam spelen. Zij zijn mogelijk al doorgestroomd omdat er in de juniorencategorie geen passend team meer voor hen was, bijvoorbeeld omdat er te weinig andere meiden waren om samen een voltallig team mee te vormen. Als zij in 2022 of later zijn gestopt en mee hebben gedaan aan het uitstroomonderzoek, zijn hun antwoorden meegenomen in de analyse van de resultaten van de meiden-junioren.

7×7
Zoals we hierboven al aangaven is ‘overige redenen’ en daarbinnen ‘voetbal nam teveel tijd in beslag’ de grootste reden voor senioren vrouwen om te stoppen. Een 7×7-toernooivorm zou weleens de ideale uitkomst kunnen zijn voor vrouwen die er minder tijd aan willen besteden, maar wel willen blijven voetballen. Je speelt dan één keer in de drie weken een toernooi met jouw team!

Bijna 30% van de gestopte senioren vrouwen acht het (zeer) waarschijnlijk dat ze nog eens terugkeren op het voetbalveld. Daarvan denkt exact 70% weer 11 tegen 11 te gaan spelen, 41,7% mikt op een 7×7-team en 15,1% zou zich willen inschrijven in de zaal.

Eerder publiceerde de KNVB al een algemeen artikel over de stopmotieven en werd er ingezoomd op de junioren, de pupillen en de meiden-junioren

Mis geen enkele KNVB publicatie en schrijf je in voor de Voetbal Varia nieuwsbrief

Naar alle publicaties KNVB