ClubsFWHP

De Werkersploeg van Fortuna Wormerveer

In het deel 17 van de rubriek “In de Schijnwerpers” staat de Werkersploeg van Fortuna Wormerveer centraal. 

Maar liefst vijf dagen in de week en eigenlijk ook nog op zaterdag is (een deel van) de Werkersploeg aanwezig bij Fortuna Wormerveer om de nodige klus en schoonmaak werkzaamheden te verrichten. De groep vrijwilligers die eventueel beschikbaar zijn, bestaat dan ook uit ongeveer 40 man en elke dag zijn er (steeds in een andere samenstelling) wel ongeveer 10 -15 man aanwezig. Op zaterdag zijn er dan nog 4 vrijwilligers die de groenvoorziening rondom het complex bijwerken. Doordeweeks is de groep er vooral in de ochtenden vanaf 8 uur tot ongeveer 12 uur en om 10 uur is altijd er even tijd voor een kleine pauze met koffie. Dat is altijd weer een goed moment om de laatste ontwikkelingen binnen Fortuna te bespreken, maar bijna net zo betrokken wordt de keeperscarrousel van FC Volendam (nogmaals) geëvalueerd, waar toch enige voorkeur voor oud-Fortuna Wormerveer keeper Nordin Bakker doorklinkt.   

Oud papier

Onderdeel van de Werkersploeg bij Fortuna Wormerveer is ook de oud papier ploeg van de club. Eén van de grondleggers van de oud papier ploeg is Dick Kuijper. “Voor de corona hadden we op een gegeven moment misschien wel een groep van 30 vrijwilligers die bereid waren om te helpen. Volgens een vast rooster reden we dan meerdere dagen in de week met meerdere busjes rond om het oud papier op te halen bij bedrijven of andere vaste adressen. Ik red het helaas niet meer om mee te rijden en het zware tilwerk te verrichten, maar ik probeer nog wel zo veel mogelijk te helpen met het legen van de busjes of door bij de papier containers aanwezig te zijn als er op afspraak weer een lading aangeleverd wordt. Het ophalen van oud papier is met de jaren dan ook echt uitgegroeid tot een grote en belangrijke inkomsten bron voor de club.”  

Verantwoordelijkheid

In tegenstelling tot veel andere complexen binnen Zaanstreek is die van Fortuna Wormerveer in eigendom van de club. Volgens Joost Cornelissen, die ook voorzitter is van de club, draagt dat gegeven toch bij aan het grote verantwoordelijkheidsgevoel bij iedereen binnen de club en zeker ook binnen de Werkersploeg. “In meerdere opzichten ben je aangewezen op je eigen middelen, inzichten en beleid. Mede hierdoor probeert de Werkersploeg ook zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn binnen de club. De vele connecties die we inmiddels hebben, komen daarbij zeker van pas. Of het dan gaat om extra inkomsten generen of om zeer goedkoop machines, gereedschap of materialen in te kunnen slaan.”

Uitdaging

In de vroegere trainingshal van de jeugd die nu als werkplaats gebruikt wordt, liggen er dan ook al stapels goedkope materialen die pas in de toekomst gebruikt gaan worden. Maar daarentegen ligt er ook een grote berg plastic die uitgezocht wordt om uiteindelijk gerecycled te kunnen worden. Dat moet dan weer voor de extra inkomsten zorgen. Joost Cornelissen: “We hebben een eigen open administratie waarin we alles bijhouden en pas als het echt niet anders kan, gaan we in gesprek met de penningmeester. Tot nu toe is het ons vrij goed gelukt zelfstandig te opereren, we maken er onderling dan ook best wel een sport van om overal de meeste gunstige deals te regelen en zo veel mogelijk zelf te doen.

Tribune

Zo is er onlangs door de Werkersploeg een grote picknick tafel ontworpen en gemaakt, die nu vlak voor het overkapte terras van de kantine staat. De grote tafel waar je met bijna een heel team gebruik van kan maken, is al aardig in de smaak gevallen bij de leden. Er wordt bij de senioren teams zelfs al enigszins gestreden wie er na de wedstrijden en trainingen aan deze tafel “mogen” zitten voor de wel bekende derde helft.  En op dit moment wordt er al weer gewerkt aan de volgende klus. Joost Cornelissen: “Bij de onoverdekte tribune waren er heel veel houtdelen rot en aangezien er normaal gesproken bij de wedstrijden altijd veel gebruik wordt gemaakt van deze tribune hebben we besloten al het houtwerk te vervangen. Fred Boon, die ook verantwoordelijk was voor de picknick tafel, is wat dat betreft echt onze hout-specialist en die heeft alle nieuwe onderdelen op precies op maat gemaakt zodat ze straks na het beitsen precies op de aluminium frames passen. En daarna vinden of bedenken we wel weer een andere klus, want er is op zo’n groot en eigen complex altijd wel weer iets om te repareren of te verfraaien” 

Fortuna Wormerveer was al weer de laatste Werkersploeg in de Zaanstreek die in de Schijnwerpers is gezet. Aangezien er achter de schermen van de verenigingen zeker nog meer commissies actief zijn die het ook verdienen om in de Schijnwerpers gezet te worden, zal deze rubriek wel gewoon blijven doorgaan. Wordt dus vervolgd… 

(niet iedereen wilde op de foto en/of was aanwezig)