HPKNVB

Stopmotieven bij heren-senioren

Sinds 2013 doet de KNVB onderzoek naar waarom voetballers stoppen. Met de resultaten kan de KNVB het voetbalaanbod verder ontwikkelen en proberen om de uitstroom te minimaliseren. Inmiddels zijn alle voetballers die stopten in 2022, 2023 en 2024 aangeschreven met de uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek. Dat heeft al geleid tot inzicht in de uitstroommotieven van inmiddels ruim 38.500 gestopte voetballers.

Hieronder gaan we inzoomen op de heren-senioren: spelers van achttien jaar en ouder. Er zijn op dit moment meer dan 373.000 voetballende seniorenmannen, maar elk seizoen stromen er ook zo’n 70.000 uit.

In de afgelopen twee jaar hebben bijna 12.500 mannen meegedaan aan dit onderzoek. In de resultaten maken we onderscheid tussen drie verschillende leeftijdscategorieën

19-29 jaar

Redenen om te stoppen
Bijna de helft van deze groep (46,8%) geeft aan te zijn gestopt met voetballen vanwege ‘overige redenen’, zoals een verhuizing, start van de studie, andere hobby of omdat ze vonden dat voetbal teveel tijd in beslag nam. Ruim één derde (35,8%) stopte vanwege een gebrek aan plezier in de sport. De belangrijkste factoren die bijdroegen aan dit gebrek aan plezier, zijn het team waarin ze speelden (35,9%) en zaken binnen de vereniging (31,6%).

Aandacht en aanbod op maat
Het jongste gedeelte van deze groep voetballers heeft net de overstap van de junioren naar de senioren gemaakt. Dat is een spannende stap. Kom je in een nieuw team? Of lukt het om met vrienden een vriendenteam op te zetten? Begeleiding en interesse van de club is hierbij dus heel belangrijk. Met name in de lagere elftallen is aandacht en gelijke behandeling wellicht de sleutel tot het behouden van voetballers. Denk aan beschikbaarheid in materiaal, trainingsmogelijkheden en speeltijden.

30-40 jaar

Redenen om te stoppen
Ook deze groep geeft aan te zijn gestopt met voetballen wegens overige redenen (47,1%). Hierbinnen scoren vooral het feit dat voetbal teveel tijd kost (35,6%) en een (aanstaand) ouderschap (33,4%) een grote rol. Daarnaast doen ook blessures vaak beslissen om de schoenen aan de wilgen te hangen. Liefst 42,7% stopt door fysieke ongemakken.

7×7 steeds populairder
Het is niet gek dat de populariteit van 7×7-voetbal met name in deze doelgroep groot is. Jaarlijks stijgt het aantal 7×7-teams met meer dan 10%. Het past beter in de agenda van de voetballer en fysiek gezien wordt er minder gevraagd. Door de groei wordt de kwaliteit van de competities ook steeds beter, de reisafstand steeds korter en het niveau van de teams steeds gelijkwaardiger. Van de senioren in de leeftijdscategorie 30-40 jaar die de kans (zeer) waarschijnlijk achten dat ze nog eens terugkeren op de velden, denkt 47,2% in dat geval voor 7×7-voetbal te gaan kiezen.

Daarnaast zien we verenigingen die intern open trainingsavonden organiseren, zonder competitieverband. De laagdrempeligheid hiervan spreekt de seniorenvoetballer aan en kan de vereniging helpen om hem toch betrokken te houden.

40 jaar en ouder

Redenen om te stoppen
Fysieke redenen zijn voor de 40-plusser het grootste motief om te stoppen (52%). De kans dat teams hierdoor uit elkaar dreigen te vallen en in z’n geheel stoppen, neemt in deze leeftijdsgroep dan ook toe.

Een leven lang voetbal
Toch hoeven leeftijd en fysieke gesteldheid geen reden te zijn om te stoppen met voetballen. Zo worden er binnen het 7×7-voetbal ook competities voor 45+ georganiseerd en wordt er (door de groei en populariteit) ook onderzocht of er kansen liggen voor een 55+competitie. Daarmee hoopt de KNVB de 24,8% van de gestopte 40+’ers die al 7×7 speelde, in de toekomst nog langer te kunnen behouden.

Naast het competitieaanbod van de KNVB starten ook steeds meer verenigingen met Walking Football. Het is de ideale vorm om een leven lang te blijven voetballen en in contact te blijven met anderen. Al meer dan 500 verenigingen organiseren op dit moment Walking Football

Eerder publiceerde de KNVB al een algemeen artikel over de stopmotieven en werd er ingezoomd op de juniorende pupillen, de meiden-junioren en de vrouwen-senioren

Naar alle publicaties KNVB