Zaanstad Cup

Ed Kuijper gaat voor nostalgie met de Zaanstad Cup

Ed Kuijper maakte jarenlang onderdeel van de gouden lichting van WFC die de opmars van de club naar de Hoofdklasse realiseerde. We speelden toen geweldige wedstrijden voor soms wel meer dan 1000 of soms zelfs 2000 toeschouwers. Je kon voor de wedstrijd vanuit de kleedkamers bij WFC via een klein raampje zo naar de ingang van het complex kijken en daar zagen we dan de rijen toeschouwers al staan. Dat gaf ons alleen maar een boost om een zo’n goed mogelijke wedstrijd te spelen, maar het voetbal leefde toen ook nog heel erg en iedere liefhebber was wel op zaterdag en/of zondag op een voetbalcomplex te vinden.

Toen had je ook nog, veel meer dan nu, echte clubliefde. Je had destijds dus dat hele generaties en families nog aan bepaalde clubs te linken waren. Elke maandag keek ik dan uit naar het dagblad de Typhoon, waar alle voetbalverslagen en topscorers-lijsten van de Zaanse clubs werden bijgehouden. Op die manier leerde ik de spelers en trainers van alle Zaanse clubs bij naam kennen. In die periode werd de Zaanstad Cup ook gehouden en het mooie was dan, dat je die spelers en trainers dan met de onderlinge wedstrijden eindelijk een keer tegen kwam. Het leverde aan het einde van het elke seizoen in ieder geval prachtige derby’s op en ook de finale dagen werden altijd druk bezocht

Het was uiteraard een heel andere tijd en ook niet meer te vergelijken met nu, daarom kan ik er nu echt nog van genieten als ik aan die periode terugdenk of als ik het daar af en toe met team- of generatiegenoten over heb. Zo vind ik ook bijvoorbeeld de nieuwe facebook groep Oude Zaanse Voetbalclubs prachtig om daar in mee te kijken. Al die oude foto’s van teams en/of wedstrijden komen weer voorbij. Die goede herinneringen was voor mij dan ook de drijfveer om de Zaanstad Cup weer in ere te herstellen en die sfeer weer hopelijk enigszins terug te brengen. Natuurlijk wisselen spelers veel meer van club en kennen de spelers elkaar meer, maar hoe mooi is het om net als vroeger, iedereen van alle clubs elkaar weer tegen komen bij de Zaanstad Cup. Ik merk ook dat die nostalgie bij meerderen leeft, het blijkt ook wel uit de bereidheid van de clubs, maar ook van de sponsoren die zich nu al samenvoegen in de groeiende zogeheten Zaanstad Club.

De opzet van het toernooi is in principe 4 poules bij de heren en 2 poules bij de vrouwen met ieder 5 teams. De poulewedstrijden zijn op dinsdag t/m vrijdag, gevolgd door  één grote finale dag op zaterdag.  Daarop zullen alle teams nog een wedstrijd spelen, waarna bekend zal worden wie de winnaar wordt van de Zaanstad Cup.

De finale dag wordt altijd extra aangekleed met (live) muziek, zodat het vooral een dag wordt waar alle voetballiefhebbers graag bij elkaar willen komen. Niet alleen om naar de wedstrijden te kijken, maar dus ook om over de wedstrijden van nu en van vroeger te praten. De verschillende edities, die steeds als afsluiting van het seizoen moeten gaan dienen, moeten steeds op een ander complex gespeeld worden. 

Voor de beste spelers en speelsters zal het toernooi overigens nog een vervolg krijgen. Een speciale vakjury met een aantal sterren van weleer zullen op basis van alle wedstrijden twee Zaanse selectie teams gaan selecteren. De Zaanse Heren selectie speelt dan tegen een (jeugd)team van AZ en de Zaanse Vrouwen Selectie tegen Telstar