ClubsHPZVC

De Mopperploeg van Zaanlandia

Nadat vorige week de werkersploeg van KFC de spits afbeet, is het deze keer de beurt aan de Mopperploeg van Zaanlandia om in de Schijnwerpers te staan. Elke maandag -en vrijdagochtend komt een groep vrijwilligers bij elkaar om de nodige werkzaamheden op het complex te verrichten.

Meestal zijn ze wel met een groep van tussen de 10 en 15 man. Bijna iedereen is al heel lang betrokken bij de club en/of hebben diverse functies bekleed bij de club. Door twee dagen te komen klussen, blijft iedereen toch actief bij de club. Het is ook belangrijk dat het complex er goed en opgeruimd bij ligt, zodat alle jeugdspelers en trainers deze periode kunnen doen wat ze willen. Ze moeten doordeweeks en op zaterdag bezig kunnen blijven. Uiteraard speelt voor ons het sociale gedeelte ook een grote rol, al is dat door alle maatregelen af en toe wat lastiger. We beschikken bij Zaanlandia over een eigen grote Moppertafel waar we dan met z’n allen koffie aan dronken en als het eerste elftal dat weekend had gewonnen, dan werd er ook op nog op gebak getrakteerd. Niet alleen de (prof) wedstrijden van het weekend kwamen dan voorbij, maar ook met de komende verhuizing van de club viel er altijd genoeg te bespreken.    

Normaal kwam het grootste deel van de Mopperploeg ook op donderdagavond bij elkaar in de kantine van Zaanlandia. We zorgden dan zelf voor wat hapjes en op de achtergrond konden we de Europa League of Eredivisie voetbal volgen. Vlak voor de sluiting door de corona maatregelen merkten we ook dat het weer wat drukker werd op de clubavond aangezien er meer spelers van de selectie nog even de kantine kwamen na hun training. Het is dan ook jammer dat dat weer abrupt werd afgebroken, hopelijk is dat snel weer mogelijk. Niet alleen met betrekking tot inkomsten voor de club maar ook vanwege de binding met de andere leden. 

Iedereen binnen de Mopperploeg heeft wel zijn eigen taken en Ed van den Berg, Willem Meijn en Dennis Bosma zijn verantwoordelijk voor het ophalen en sorteren van het oud papier. Ed van den Berg: “Naast dat mensen het papier netjes naast de container zetten, halen we het papier ook beide dagen op bij inmiddels wel vaste adressen. Maar nu de meeste winkels gesloten zijn, merken we meteen dat we ook minder oud papier hebben en de waarde van oud papier is al een stuk minder geworden de laatste jaren. Soms vragen we ons bijna af of de opbrengsten nog wel opwegen tegen de kosten en moeite, maar het zijn op dit moment in principe één van de weinige inkomsten die de clubs tegenwoordig nog hebben.” 

Binnen enkele jaren zal Zaanlandia dus definitief moeten verhuizen, maar eigenlijk hangt de laatste 20 jaar er al een mogelijke verhuizing boven de club en op financieel gebied is er bij de club helaas ook het nodige gebeurd. Hierdoor zijn (noodzakelijke) investeringen met betrekking tot het onderhoud aan het complex wel (deels) achterwege gebleven. Op het moment zelf waren het steeds zeer logische en verstandige keuzes, maar de club loopt daar nu wel een beetje tegen aan. Het complex is verouderd en de Mopperploeg moet daardoor vooral veel (kleine) herstel op herstel werkzaamheden doen. Daarnaast heeft Zaanlandia deze periode ook veel last van rondhangende jeugd  die veel troep achterlaten. “We hebben soms echt het gevoel dat we meer aan het opruimen zijn en een beetje achter de feiten aanlopen. En als we dan wel ergens aan toe komen om iets te verbeteren of te verfraaien op het complex, dan komt de vraag “voor hoe lang nog” weer naar boven” 

Het is dan ook een rare spagaat waar de Mopperploeg soms in zit. Maar dan worden we weer specifiek bedankt door een jeugdtrainer voor bepaalde reparaties of voor dat het complex er op zaterdag weer netjes bij ligt en dan realiseren we weer waar we het allemaal voor doen…..

(niet iedereen van de Mopperploeg staat op de foto en/of was aanwezig)

Laatste ZVC’22 publicaties