AssendelftClubsHP

De Maandagploeg van vv Assendelft

In deel 7 van de rubriek “In de Schijnwerpers” staat vandaag de Maandagploeg van vv Assendelft centraal. 

Elke maandagochtend komt er bij Assendelft een grote groep vrijwilligers samen om de de nodige klus- en schoonmaak-werkzaamheden te verrichten rondom de velden en in de kantine. Normaal hebben we een groep van ongeveer 20 man, die bestaat uit een zogeheten binnenploeg en een buitenploeg. De binnenploeg is dan verantwoordelijk voor onder andere het schoonmaken en opruimen van de kantine en de kleedkamers. De buitenploeg houdt zich bezig met allerlei klusjes die gedaan moeten worden op en rondom de velden. Een klein groepje komt naast de maandag ook nog eens op drie andere dagen om te klussen. Ondanks dat er op dit moment veel werkzaamheden niet hoeven te gebeuren op het complex, was er ook maandag met onder andere de 92(!)-jarige Piet de Boer weer een grote groep aanwezig. Naast enkele klussen, werden tijdens de koffie voornamelijk ook de uitslagen van de eredivisie doorgenomen, oude derby’s herbeleefd of (voetbal) anekdotes opgerakeld. Zo blijkt maar weer dat de werkersploegen bij alle clubs ook een grote sociale rol vervullen. 

Duurzaamheid
Pieter Bakker is vanuit het hoofdbestuur de aanspreekpunt voor de Maandagploeg en is daardoor regelmatig aanwezig. Pieter Bakker: “Het is een goede groep clubmensen die precies weten wat ze willen en “moeten” doen als ze doordeweeks weer op het complex komen. Iedereen heeft wel zijn eigen takenpakket, waar hij elke keer mee aan de gang gaat. Ze voelen zich daar niet alleen goed bij, het werkt ook nog eens optimaal op deze manier. Aan die werkwijze moet je als bestuur dan ook niets willen veranderen, als er al iets aan te veranderen valt. Wel proberen we er voor te zorgen dat ze betere / de juiste gereedschappen en materialen tot hun beschikking hebben of dat ze hulp krijgen als de klussen wat zwaarder worden. Op het dak van de kantine hebben we meerdere zonnepanelen staan en de laatste jaren zijn we dan ook overgegaan op accu-gedragen gereedschappen. Het werkt niet alleen beter, maar op deze manier gaan we ook voor de duurzaamheid. Ook zijn we in samenwerking met een sponsor nog bezig met het testen van een robotmaaier. Tot nu toe zag dat er goed uit, dus die hopen we straks te kunnen aanschaffen. Dat zou niet alleen weer passen in ons beleid van duurzaamheid, het zal ook weer veel werk uit handen gaan nemen. 

Samenwerking
Sowieso hebben we een goede samenwerking met de sponsors. Veel sponsors zijn uit het dorp en hebben een sterke binding met vv Assendelft. Het is uiteraard een groot voordeel als iedereen elkaar kent, maar je moet er dan nog wel gebruik van maken. Vooral in deze tijd moet je elkaar helpen waar dat kan. Als we wat nodig hebben qua materialen of qua hulp kunnen we altijd wel bij hun terecht. En dan niet alleen voor de Maandagploeg, maar ook voor de meerdere evenementen en toernooien die we organiseren. Hetzelfde geldt ook voor het gebruik van het complex, tijdens de lockdown hebben enkele sponsors gebruik kunnen maken van ons complex omdat ze zelf gesloten moesten blijven. En als het straks weer mogelijk is, kunnen wij bijvoorbeeld weer een teamuitje voor de selectie bij hun organiseren. Zo werkt het twee kanten op.”

Fraai complex
Een groot compliment voor de Maandagploeg is dat het complex er bijzonder fraai en goed onderhouden bij ligt. Als je aankomt, krijg je bijna de indruk dat het om een nieuw complex gaat. Pieter Bakker: “We hebben de laatste jaren inderdaad veel gedaan aan het complex. Er is veel opgeknapt en we hebben onder andere een mini-arena aangelegd waar de allerkleinsten kunnen voetballen. Ook hebben we bij enkele velden LED-verlichting geplaatst. Het zijn dan flinke investeringen maar door speciale acties op te zetten, zoals een veiling of spaaracties bij de lokale supermarkten, hebben we dat toch kunnen doen. En uiteindelijk ga je de investeringen toch weer terugverdienen. Voor de komende periode willen we de andere velden van LED-verlichting gaan voorzien en gaan we starten met de verbouwing van de kantine. Bij zo’n grote klus kunnen we dan ook rekenen op hulp van buiten de Maandagploeg. Niet alleen de spelers van Assendelft 5, die vaker helpen bij zwaardere klussen, maar zeker ook van anderen binnen de club.”

Saamhorigheid
Het is tekenend voor de club vv Assendelft, dat we steeds op elkaar kunnen rekenen en dat er een grote saamhorigheid heerst binnen de vereniging. We merken dat niet alleen bij de bereidheid om te helpen met klussen en de samenwerking met de sponsors. Maar ook hebben we bijvoorbeeld selectiespelers die trainer of leider zijn bij de jeugdteams of tellen we vele vrijwilligers bij de diverse evenementen. We zijn daar als club zeker trots op en we zijn iedereen dan ook erg dankbaar. Op verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld een vrijwilligersavond, een klein kerstpakket of een bbq voor de klussers proberen we dat ook te tonen. Want uiteindelijk gaat het wel om de wisselwerking met elkaar en dat maakt onze club ook zo sterk. En daar binnen is absoluut een speciale plek voor de clubmensen van de Maandagploeg….   

(niet iedereen van de Maandagploeg was aanwezig)


Laatste vv Assendelft publicaties