HPKNVB

Voetbalpiramide: beperkingen voor clubs met 2 standaardteams

Op 18 juni heeft de ledenraad besloten een aantal veranderingen in de voetbalpiramide van de standaardteams mannen te maken. De belangrijkste veranderingen zijn dat in de komende seizoenen de (sub)top van de piramide smaller wordt gemaakt en dat vanaf het seizoen 2023/’24 de teams die uitkomen in de derde divisie, de nieuwe vierde divisie én de eerste klasse gemengd worden ingedeeld.

Door deze veranderingen ontstaan er in de (sub)top sterkere competities met kleinere krachtsverschillen en ontstaat er een betere aansluiting tussen de eerste klasse en de nieuwe vierde divisie. In de lagere klassen ontstaan competities met kleinere reisafstanden en meer derby’s.

.Vereniging met twee standaardteams
Het is niet mogelijk om met twee standaardteams op dezelfde speeldag uit te komen. Verenigingen die in het seizoen 2022/’23 met twee standaardteams (1 op zaterdag en 1 op zondag) aan de competitie deelnemen, houden deze mogelijkheid. Vanaf het seizoen 2023/’24 is het voor verenigingen die met één standaardteam in de competitie uitkomen, niet meer mogelijk om daarnaast een nieuw standaardteam op de andere speeldag in te schrijven. Daarnaast is het niet mogelijk om als vereniging twee standaardteams te hebben in de gemengde competities (2e divisie, 3e divisie, 4e divisie of 1e klasse).

Verenigingen die fuseren
Voor verenigingen die aan het einde van het seizoen 2022/’23 fuseren en nu zowel een standaardteam op zaterdag als zondag hebben, geldt dat de fusievereniging een standaardteam op zaterdag én zondag in kan schrijven. Hebben de verenigingen allebei een standaardteam op dezelfde speeldag (bijvoorbeeld de zaterdag), dan heeft de fusievereniging niet de mogelijkheid om een standaardteam op de andere speeldag (in dit voorbeeld de zondag) in te schrijven.

Verenigingen die aan het einde van het seizoen 2022/’23 fuseren, kunnen vooruitlopend op de fusie niet al een verzoek tot het wisselen van speeldag doen.

Promotie- en degradatieregeling
De promotie- en degradatieregeling, waarin de eerste fase van de versterkte degradatie te zien zal zijn, wordt voor de start van de competitie gepubliceerd

Lees ook: overzicht KNVB publicaties, kalenders en regels seizoen 2023/24

(bron KNVB)


Mis de komende periode geen enkele KNVB publicatie mbt het nieuwe seizoen en schrijf je in voor de Voetbal Varia nieuwsbrief

Laatste KNVB publicaties