HPKNVB

Onder 18 competities worden onder 19 competities

De Onder 18-competities in de Divisies worden vanaf komend seizoen Onder 19- competities. De huidige O18-competities op het hoogste niveau bieden onvoldoende kansen aan 18-jarigen om zich te ontwikkelen. Over de overige O18-competities (Hoofdklasse en B-categorie) valt later een besluit.

Momenteel kan een beperkt aantal 18-jarigen met dispensatie in de O18-Divisies spelen. Maar dit dispensatiebeleid geeft onvoldoende kansen aan deze spelers om zich te ontwikkelen. Ze spelen tegen fysiek jongere tegenstanders, terwijl ze behoefte hebben aan meer weerstand. Bovendien zit er ook een psychosociaal aspect aan het ‘moeten meedoen’ met een jongere lichting. Spelers (en hun omgeving) voelen dit als een degradatie. Tegelijkertijd blokkeren ze in sommige gevallen de doorstroom van andere, jongere, spelers. 

Daarom is in de KNVB bondsvergadering van juni 2023 het besluit genomen de Onder 18-Divisiecompetities te vervangen door Onder 19-competities. In deze competities kunnen dan twee jaargangen actief zijn: 17-jarigen en 18-jarigen. De Onder 19-competitie zal leidend worden voor een UEFA Youth League-ticket. Alle andere wijzigingen ingevolge de besluitvorming van de bondsvergadering van december 2019 met betrekking tot de vorm van de competitie blijven gelijk. Dus de opzet met het aantal wedstrijden, P/D-regeling en landskampioenschap.

Momenteel wordt uitgewerkt op welke manier de competities per seizoen 2024/25 worden opgebouwd en welke P/D-regelingen hieraan vastzitten voor het huidige seizoen. Deze worden voor aanvang van de voorjaarscompetitie gepubliceerd.

Hoe worden de indelingen van de nieuwe O19 competitie bepaald?
De promotie/degradatieregeling van zowel de competities O18 als O19 (voorjaar 2023/’24), geven vorm aan de nieuwe piramide O19 (najaar 2024/’25). Eenmalig zullen de niveaus van de huidige O18 richtinggevend zijn voor de nieuwe O19. Vanaf een nader te bepalen niveau zullen ook de huidige O19-teams spelen voor een plaats in de nieuwe O19-piramide.

Is de nieuwe O19 een gesloten competitie?
Nee, de O19-competitie in 2024/’25 is een open categorie A-competitie, met een promotie-/degradatieregeling om het niveau te bepalen. Voor de O19-Hoofdklasse komt een vrije inschrijving.

Is er in de nieuwe O19 competitie dispensatie mogelijk?
Nee, de nieuwe O19-categorie A zal geen leeftijdsdispensatie kennen. Teams die momenteel met dispensatiespelers spelen in de O18, kunnen deze spelers dus niet meer inschrijven voor de nieuwe O19 competitie.

Blijft er een O18 competitie bestaan?
We onderzoeken of wij een 018-competitie kunnen blijven aanbieden. Hierover valt later, voor aanvang van de voorjaarscompetitie, een besluit. We adviseren alle huidige O18-teams om volgend seizoen als O19-teams in te schrijven, om de nieuwe O19 zo optimaal mogelijk vorm te geven.

Is er in de nieuwe O18 competitie dispensatie mogelijk?
Zodra bepaald is of we een 018 competitie blijven aanbieden, zullen we ook bekend maken of en hoeveel dispensatiespelers zijn toegestaan.

Is het verplicht om met de huidige O18 volgend seizoen in te stromen in de O19?
De huidige O18 bepaalt het niveau om komend seizoen uit te komen in de O19, maar het is niet verplicht om volgend seizoen een O19 in te schrijven. In dat geval zal de promotie/degradatieregeling voorzien in het opvullen van een opengevallen plaats in de betreffende Divisie/Hoofdklasse.

Lees ook: overzicht KNVB publicaties, kalenders en regels seizoen 2023/24
Lees ook: overzicht jeugdtoernooien Mini’s t/m O20

(bron KNVB)


Mis de komende periode geen enkele KNVB publicatie mbt het nieuwe seizoen en schrijf je in voor de Voetbal Varia nieuwsbrief

Laatste KNVB publicaties