HPKNVB

Meenemen speelniveau JO13 t/m JO16 per ’24/’25

In de huidige promotie-/degradatieregeling bepaalt de prestatie van een team van dit seizoen het niveau waarop een team volgend seizoen moet uitkomen. Dat is al sinds jaar-en-dag de situatie. Dit is onwenselijk, omdat er tussen lichtingen een (groot) niveauverschil kan bestaan. Een jeugdteam kan op een hoog niveau uitkomen, maar doordat de lichting erboven lager speelde, wordt dit team gedwongen op een (te) laag niveau te spelen in het seizoen erna. Of andersom: een team moet op een te hoog niveau spelen omdat de vorige lichting erg goed was.

Afgelopen zomer is een pilot uitgevoerd bij de JO13/JO14 categorie A (hoofdklasse en jeugddivisies). Binnen de pilot is het speelniveau van de JO14 van dit seizoen bepaald aan de hand van het eindresultaat van de JO13 van vorig seizoen. Uit de resultaten blijkt dat de pilot goed werkt en meer spelers op het juiste niveau spelen. Daarom zal de KNVB in het seizoen 2024/’25 deze lijn doortrekken. Vanaf komende zomer gaan de JO13, JO14, JO15 en JO16 categorie A hun eigen bereikte speelniveau meenemen naar een volgend seizoen. Hiermee wil de KNVB het zogenaamde lichtingenprobleem aanpakken.

Medio december van dit seizoen publiceren we de promotie-/degradatieregeling voor het voorjaar 2023/’24. De eindstanden van de voorjaarscompetities, samen met de teaminschrijvingen en eventuele terugtrekkingen leiden in de zomer van 2024 tot de uitvoering van de (vernieuwde) regeling.

Wat gebeurt als ik geen team heb in een bepaalde leeftijdscategorie?
Teams die geen voorliggend team hebben in een bepaalde leeftijdscategorie, spelen volgens de huidige p/d-methodiek. Zij spelen dus wel voor het niveau van diezelfde leeftijdscategorie in het volgende seizoen. Voorbeeld: Club X heeft geen JO14 en de JO15 bestaat volgend seizoen uit spelers die deels als in de JO15 speelden en deels uit de JO13 komen. In dat geval speelt de JO15 van volgend seizoen op het bereikte speelniveau van de JO15 van dit seizoen.

Waarom neemt de JO17 het speelniveau niet mee naar de JO18?
Zoals bij de bondsvergadering van 24 juni jl. besloten gaan de divisies bij de JO18 competitie vanaf 2024/’25 over naar de O19 leeftijdscategorie. Er wordt een nieuwe O19 categorie A piramide gevormd. Daar komen dus twee geboortejaren in een team samen, waardoor er geen sprake meer zal zijn van de overgang van een volledige lichting naar het nieuwe seizoen. Nadere info hierover volgt op korte termijn.

Wat zijn de voordelen?
Met deze wijziging streven we ernaar dat spelers/teams zo snel mogelijk op het meest passende prestatieniveau komen te spelen. Een goed presterende lichting kan meerdere seizoenen op hoog niveau blijven spelen, zonder beïnvloed te worden door de prestaties van de lichting vóór hen. En andersom moet een lichting ná een extreem goede lichting niet verplicht op een te hoog niveau spelen.

Wat zijn de nadelen?
Niet alle clubs hebben in iedere leeftijdscategorie een team. Teams van die clubs moeten dus wel het speelniveau van de lichting vóór hen aannemen. Hierdoor bestaan bepaalde niveaus niet elk jaar standaard uit hetzelfde aantal teams. Mogelijk komen er poules met een ongelijk aantal teams. Dit moet in de promotie-/degradatieregeling van de winterstop rechtgetrokken worden en kan leiden tot versterkte promotie of degradatie.

Waarom wordt dit niet toegepast in de B-categorie?
In de categorie B geldt een vrije inschrijving, waarin aan de hand van de teamindex aanpassingen kunnen worden gemaakt. Via die weg kan de KNVB zorgen voor gelijkwaardige competities. Het meenemen van speelniveau is hier dus niet van toepassing.  

Wanneer wordt duidelijk hoe de P/D regeling er voor komend seizoen uitziet?
Medio december van dit seizoen publiceert de KNVB de promotie-/degradatieregeling voor het voorjaar 2023/’24. De eindstanden van de voorjaarscompetities, samen met de teaminschrijvingen en eventuele terugtrekkingen leiden in de zomer van 2024 tot de uitvoering van de (vernieuwde) regeling.

Lees ook: overzicht KNVB publicaties, kalenders en regels seizoen 2023/24
Lees ook: overzicht jeugdtoernooien Mini’s t/m O20

(bron KNVB)


Mis de komende periode geen enkele KNVB publicatie mbt het nieuwe seizoen en schrijf je in voor de Voetbal Varia nieuwsbrief

Laatste KNVB publicaties

Een gedachte over “Meenemen speelniveau JO13 t/m JO16 per ’24/’25

Reacties zijn gesloten.