HPKNVB

KNVB: welkomstprogramma voor beginnende / onervaren trainers

Elk seizoen starten er duizenden nieuwe jeugdtrainers. Hen wacht een mooie, belangrijke en uitdagende rol, want zij zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het spelplezier en de ontwikkeling van de jeugdspelers. Een trainersopleiding kan hen daar goed bij helpen, maar veel vrijwilligers hebben naast hun reguliere baan en de training(en) die zij ’s avonds al geven, geen tijd voor een meerdaagse cursus. Het Welkomstprogramma voor Jeugdtrainers biedt dan uitkomst.

Hierin maken de trainers laagdrempelig kennis met het trainersvak in slechts één praktijkbijeenkomst en met structurele digitale begeleiding. Dit is een ideale manier om je beginnende jeugdtrainers een goede start van het nieuwe seizoen te geven!

Onderdelen Welkomstprogramma
Het Welkomstprogramma voor Jeugdtrainers staat helemaal aan het begin van de opleidingspiramide. Er zijn geen toelatingseisen, waardoor alle beginnende en niet-opgeleide trainers welkom zijn. Het gratis programma bestaat uit vier onderdelen:

  • Registratie in Sportlink: de eerste stap is het registreren van de jeugdtrainers, door ze in Sportlink bondslid te maken en hen de functie ‘trainer’ te geven. Dit is een voorwaarde om deel te mogen nemen aan het programma. Na registratie volgen er een aantal ‘welkomstmails’ voor de individuele trainer.
  • Digitale ondersteuning: via Rinus, Assist en een uniek trainersdashboard worden de trainers allerlei relevante artikelen en oefenstof voor hun team en rol aangereikt.
  • De Aftrapmodule: deze bestaat uit een online- en een offlinegedeelte (één praktijkbijeenkomst onder leiding van een KNVB-docent) bij de eigen vereniging of een vereniging in de regio.
  • Veilig Sportklimaat: ondersteuning van de KNVB bij het inrichten van een veilig sportklimaat en het voeren van een preventief beleid.

— Alle beginnende en niet opgeleide trainers zijn welkom.

Aftrapmodule bij jouw vereniging?
Iedere amateurvereniging kan een praktijkbijeenkomst op de eigen vereniging organiseren. Er mogen maximaal 20 trainers deelnemen aan deze bijeenkomst. Wanneer je zelf een bijeenkomst organiseert, hebben de eigen trainers voorrang bij inschrijven. Wanneer de 20 niet gehaald wordt, zijn de jeugdtrainers van de regionale verenigingen ook welkom. Wil je als vereniging een dergelijke bijeenkomst organiseren, meld je dan aan via dit formulier

Individueel aanmelden?
Iedere niet-opgeleide of startende jeugdtrainer kan zich individueel aanmelden voor een praktijkbijeenkomst bij een amateurvereniging. In dit overzicht vind je de reeds geplande bijeenkomsten en kan je je direct aanmelden. Let op, je dient lid te zijn van een vereniging, er wordt gevraagd om je KNVB-bondsnummer. In de loop van de komende maanden worden de bijeenkomsten bij verenigingen hier gepubliceerd. Er zijn in totaal nu zo’n 80 bijeenkomsten gepland bij lokale amateurverenigingen. Wanneer deze definitief ingepland zijn, worden deze in bovenstaand overzicht gepubliceerd.

Lees ook: overzicht KNVB publicaties, kalenders en regels seizoen 2023/24

(bron KNVB)


Mis de komende periode geen enkele KNVB publicatie mbt het nieuwe seizoen en schrijf je in voor de Voetbal Varia nieuwsbrief

Laatste publicaties KNVB