HPKNVB

Oproep KNVB: help mee aan oplossing geboortemaandeffect

Recent verscheen er in dit kader van het geboortemaandeffect al een artikel (lees hier meer) over de mate waarin het geboortemaandeffect aanwezig is in het Nederlandse jeugdvoetbal. De KNVB erkent dit als een veel voorkomend probleem en zal daar de de komende periode meer over gaan publiceren. Tegelijkertijd is de KNVB op zoek naar mogelijke oplossingen en de KNVB roept iedereen op mee te denken over een oplossing en deze dan te delen via de link onderaan dit artikel.

Het geboortemaandeffect is een hardnekkig probleem binnen het jeugdvoetbal. Met het geboortemaandeffect bedoelen we het verschijnsel dat jeugdspelers geboren in het begin van het jaar vaker worden geselecteerd dan laatgeboren jeugdspelers. Het mag geen verrassing zijn dit effect ook aanwezig is in het Nederlands jeugdvoetbal.

De afgelopen drie decennia is binnen allerlei verschillende jeugdsporten door onderzoekers aangetoond dat het geboortemaandeffect bestaat. Na deze dertig jaar is er nog steeds geen breed toepasbare oplossing gevonden voor dit probleem. Hoewel er in de afgelopen jaren wel wat mogelijke oplossingen zijn geopperd en sommige daarvan ook zijn geprobeerd, blijkt het probleem complexer dan in eerste instantie lijkt. Omdat er maar weinig oplossingen daadwerkelijk zijn getest, is er weinig bewijs over wat wel werkt en wat niet, waardoor het geboortemaandeffect zichzelf min of meer in standhoudt.

De KNVB wil het geboortemaandeffect doorbreken. Daarom vraagt de KNVB aan iedereen die denkt een oplossing te hebben voor het geboortemaandeffect om zich te melden. Daar kun je door middel van een aantal korte vragen jouw oplossingen met ons delen. Door allerlei mogelijke oplossingen in kaart te brengen aan de hand van werking en haalbaarheid, kan er ook daadwerkelijk getest worden. De KNVB gaat de aangedragen oplossingen in een aantal discussierondes met experts beoordelen op werking en haalbaarheid, zodat we een zo volledig mogelijk mogelijk beeld krijgen over hoe het geboortemaandeffect te bestrijden. Het doel is uiteindelijk te komen tot de twee of drie meestbelovende oplossingen. Vervolgens is het de bedoeling om een aantal mogelijke oplossingen in de praktijk te gaan testen.

Dus denk jij graag mee over hoe we het jeugdvoetbal nog verder kunnen verbeteren? Doe mee en laat je oplossing in dit formulier van de KNVB achter!

Lees ook: overzicht KNVB publicaties, kalenders en regels seizoen 2023/24

(bron KNVB)


Mis de komende periode geen enkele KNVB publicatie mbt het nieuwe seizoen en schrijf je in voor de Voetbal Varia nieuwsbrief

Laatste KNVB publicaties