HPKNVB

Ook bij amateurs drink/eet pauze tijdens Ramadan

De ramadan is maandag 11 maart begonnen. Om spelers die aan de ramadan meedoen te ondersteunen, kan de scheidsrechter een duel komende maand even stilleggen als de zon is onder gegaan. Op die manier kunnen de spelers en/of (assistent-)scheidsrechters even snel wat eten en drinken.

De ramadan is een jaarlijks terugkerende periode waarin moslims die hieraan meedoen tussen zonsopgang en zonsondergang vasten. De ramadan duurt dit jaar tot en met 9 april.

Zonsopgang en -ondergang
Ook in het amateurvoetbal wordt er tijdens de ramadan gevoetbald in de avonduren. Het gaat dus ook gebeuren dat het vasten doorbroken mag worden tijdens een wedstrijd. Via dit overzicht van de zonsopgang en -ondergang kun je per avond zien op welk tijdstip het vasten doorbroken mag worden.

Advies
De KNVB adviseert het volgende bij avondwedstrijden waarbij het vasten tijdens een wedstrijd doorbroken mag worden:

  • De wedstrijd wordt door de scheidsrechter kort stilgelegd op het eerstvolgende beschikbare moment na zonsondergang (bij een overtreding, uitbal, achterbal, etc.);
  • De wedstrijd ligt kort stil en begint zo snel mogelijk weer;
  • Dit gebeurt bij wedstrijden waarbij er minimaal één persoon (speler en/of (assistent-)scheidsrechter) op het veld staat die meedoet aan de ramadan;
  • De scheidsrechter en trainer en/of aanvoerder van beide teams bespreken dit voor aanvang van de wedstrijd met elkaar zodat iedereen op de hoogte is. 

Lees ook: overzicht KNVB publicaties, kalenders en P/D regels seizoen 2023/24
Lees ook: overzicht jeugdtoernooien Mini’s t/m O20

(bron KNVB)

Mis geen enkele KNVB publicatie mbt het nieuwe seizoen en schrijf je in voor de Voetbal Varia nieuwsbrief


Laatste publicaties KNVB